Španieli útočia na historický hetrik i obhajobu európskeho titulu

29.06.2012 Celý región

Doneck 28. júna (TASR) - Futbalová reprezentácia Španielska stojí pred historickým okamihom. V prípade, že na EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine zvíťazí v nedeľňajšom finále v Kyjeve, stane sa prvou krajinou, ktorej sa podarilo obhájiť európsky primát. Španielsko sa navyše môže stať prvou krajinou vo futbalovej histórii, ktorá triumfovala na troch po sebe idúcich finálových turnajoch ME a MS.

Španieli, ktorí obhajujú prvenstvo z EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku a MS 2010 v JAR, vyradili v semifinále na vrcholiacom európskom šampionáte Portugalsko. Vo finále sa stretnú s jedným z dvojice Nemecko - Taliansko. "Dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť to, čo ešte nikto nedokázal," povedal tréner "La Rojy" Vicente del Bosque. "Bol by to obrovský úspech pre všetkých. Pre španielsky futbal, ale aj pre celú krajinu. Je to jeden z ďalších znakov dobrého napredovania v španielskom športe a dúfam, že sa to odrazí aj v celej spoločnosti," uviedol.

Futbalisti z Pyrenejského polostrova neprehrali v súťažnom stretnutí - v kvalifikácii, na európskom alebo svetovom šampionáte, od júna roku 2010, keď v Durbane zaváhali v úvodnom zápase MS proti Švajčiarsku (0:1). Od toho zápasu sa však naštartovali za historickým úspechom na "mundiale". "Španielsko sa už zapísalo do histórie, ale teraz chceme urobiť ďalší záznam do futbalovej kroniky," poznamenal kapitán španielskej reprezentácie a brankár Realu Madrid Iker Casillas. "Dúfam, že ľudia si uchovajú tieto spomienky na celý život, pretože sme snívali o dosiahnutí tohto úspechu už pred štyrmi rokmi."

Okrem Španielska sa podarilo prebojovať trikrát za sebou do finále majstrovstiev Európy už len reprezentantom niekdajšieho Západného Nemecka. Ich spanilú jazdu prerušili v roku 1976 futbalisti bývalého Československa. Tím NSR dobyl starý kontinent v roku 1972 v Belgicku, následne v Belehrade prehral vo finále s mužstvom ČSSR, ktoré tvorili takmer výlučne slovenskí hráči, aby znova vystúpil na európsky vrchol na ME 1980 v Taliansku. Reprezentanti NSR medzitým v roku 1974 v domácom prostredí vyhrali aj svetový šampionát. Zaujímavú štatistiku mali svojho času aj futbalisti Francúzska, ktorí na čele so Zinedinom Zidanom dominovali na domácich MS 1998 a následne aj na ME 2000 v Belgicku a Holandsku. Do finále sa však opäť dostali "až" na MS 2006 v Nemecku, kde prehrali s Talianskom a úspešná šnúra tak bola prestrihnutá.

Španieli na EURO 2012 síce nepredvádzajú svoju typickú hru z posledných rokov, "tiqui-taca" nefunguje ideálne a do gólových šancí sa dostávajú ťažko, ale obranca Sergio Ramos o kvalitách svojho tímu nepochybuje. "Španielsky futbal zaznamenal ďalší dôležitý bod vo svojej úspešnej ére, ktorú prežíva. Verím, že ľudia dokážu oceniť, kam sme sa až dostali v tejto náročnej konkurencii. Španielsko nebude navždy vyhrávať všetky zápasy, ale dúfam, že nedeľa nebude ten prípad," poznamenal.

Jediným národným tímom, ktorý sa dokázal trikrát v rade prebojovať do finále majstrovstiev sveta je Brazília. "Kanárici", ktorí ako jediní obhájili svetový primát z MS 1958 vo Švédsku aj na MS 1962 v Chile (po finálovej výhre nad Československom, pozn.), vyhrali na MS 1994 v USA, potom boli strieborní na MS 1998 vo Francúzsku a na MS 2002 v Nemecku opäť triumfovali. Brazília zaznamenala aj ďalšiu pozoruhodnú sériu. Juhoamerický primát získala v roku 1997 v Bolívii, následne vybojovala titul vicemajstra sveta 1998, aby v roku 1999 v Paraguaji opäť potvrdila kontinentálnu dominanciu.

Informovala agentúra AP.
 
Nemecko - Taliansko 1:2 (0:2) - do finále postúpilo Taliansko
Góly: 90.+ Mesut Özil - 20. a 36. Balotelli
ŽK: 90.+4. Hummels - 37. Balotelli, 61. Bonucci, 84. De Rossi
rozhodovali: Lannoy - Cano, Annonier (všetci Fr.)
55 540 divákov
 
Nemecko: Neuer - J. Boateng (71. T. Müller), Hummels, Badstuber, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Kroos, Mesut Özil, L. Podolski (46. Reus) - M. Gómez (46. Klose)
Taliansko: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo - Marchisio, Montolivo (64. T. Motta), De Rossi - Balotelli (70. Di Natale), A. Cassano (58. Diamanti)
 
 
 

Vyberte región